Hva koster et barn?
Når setter man inn vikar i barnehagen, og hva er eventuelt grunnen for å vente med å sette inn en vikar når en fast ansatt ikke kommer på jobb?
Vikar, eller kanskje ikke?
Dette blogginnlegget er etter inspirasjon fra artikkelen som journalist og forfatter John Roald Pettersen hadde i Barnehageforum 24.10.2019: “Vikar, eller kanskje ikke?” Pettersen skriver om stikkprøver som Barnehageforum har gjort, og hvor ulikt det er for hvor raskt man setter inn vikar i barnehager.
Jeg lurer på om ulikhetene i tid handler om hva slags erfaringer barnehagene har med bruk av vikarer? Synes de at de får nok hjelp? Får de riktig hjelp til rett tid? Eller er vikarer mest til bry, belastning og en ekstra du må gi opplæring i tillegg til alle de andre arbeidsoppgavene du har gjennom en dag? Og i morgen kommer det kanskje enda en ny vikar? Dette kan være en veldig frustrerende situasjon som man blir stresset og sliten av. Det er krevende for de voksne, og hvordan er det for barna? I tillegg koster det ekstra penger!
Stort sykefravær
John Roald Pettersen skriver at sykefraværet i barnehager ligger på mellom 8 og 10 prosent, og at det hver dag er så mange som 11.000 ansatte som ikke er på jobb (kilde: SSB og KS).
Jeg regner med at det finnes mange barnehager som også har god erfaring med vikarbruk, men artikkelen viser at det er alt for mange som ikke har det. Hva er da forskjellen?
I artikkelen “Vikar, eller kanskje ikke?” viser Pettersen til en del eksempler på gode grunner til bekymring fra foreldre og barnehageansatte i krevende situasjoner. Barnehagebarn trenger mye nærhet og trygghet fra omsorgsfulle, gode voksne. Hvor går grensen for når det ikke føles trygt og godt nok lenger? Er det forsvarlig å hver dag leve i denne balansen? Og hvem bestemmer hvor grensen går?
Hvem bestemmer?
Skal rådmannen bestemme når det settes inn vikar ut fra et fra før av trangt budsjett til barnehagene? Eller skal ansatte, som kanskje er i en situasjon som noen ganger gjør dem alt for slitne til å være trygge, gode nok voksne for barna, bestemme det? Problemstillingen er uoversiktlig når vi ser den utenfra. Hvordan kan vi vite hva som er best, og når man bør sette inn vikar? Er det bedre slik som noen kommuner velger, å ansette flere voksne, slik at man alltid har en fast vikar på huset? Eller kan vi forvente at om en voksen er borte av en eller annen grunn, så går de andre inn og gjør dennes jobb i tillegg til sin egen? Dette vet vi medfører stress og skaper press på arbeidstakere, og som igjen vil føre til en ond sirkel med mer sykefravær.
Hva koster et barn?
En annen problemstilling blir om vi kan verdsette barn i penger? Hva koster et barn? Hvor mye penger setter barnehagene av til nok omsorg i form av nok voksne ? Hvor mye penger har barnehagene, og hvordan fordeler de disse pengene? Vi vet at budsjettene er knappe og at den nye bemanningsnormen ofte ikke strekker til, og at statistikken for barnehager viser at det hver dag mangler 11.000 personer på jobb.
Noen vikarbyråer - deriblant Alvens hvor jeg er ansatt - har spesialisert seg på å bare leie ut vikarer til barnehager. Vi som er ledere og konsulenter i byrået har relevant fagkompetanse innenfor barnehage. Slik mener vi at barnehagene sikres å få kompetente vikarer fordi vi evner å vurdere søkernes egnethet, som igjen gir bedre kvalitet på vikartjenesten generelt. Rett vikar på rett plass er viktig. Dette tar mye tid og er en del av tjenesten, derfor koster det litt mer å leie en vikar fra en spesialisert vikartjeneste. Vi vet at ved å satse på trygghet og kvalitet i omsorgs- og opplæringstjenesten i de lavere aldersgruppene, forebygger vi mye problematferd blant barn og unge. Gode voksne som har nok og riktig kompetanse blir viktig.
En god barnehagetjeneste
At vi ser på barnehagetjenesten fra et samlet ståsted hvor alle behov skal dekkes, er viktig for barns omsorg og oppvekst. Vi må kanskje erkjenne at sykefraværet fortsatt vil være stort, at bemanningsnormen fortsatt er lav og at oppgavene er mange, men vi må sørge for at ansatte slipper å stå med 11 barn hengende i benet og samtidig ringe etter vikar. Det gir ingen god følelse, men en følelse av avmakt og fortvilelse hos både store og små.
Å motarbeide vikarbyråer og vikarbruk, kan bli ris til egen bak. En god vikartjeneste kan derimot være med på å få sykefraværet ned, samt bidra til trivsel og trygghet på arbeidsplassen. Forutsatt at det kommer godt egnede vikarer. Slik skaper vi gode dager for barn og voksne, og er med å bygge et samfunn som det er godt å leve i, selv i denne “corona-tiden” med alle nye regler og ekstra arbeid som det har ført med seg. Sammen kan vi hjelpe foreldre med å gi dem det de tror de får; god omsorg for barna sine. På denne måten har vi tro på at mange flere voksne vil få oppleve at barnehagen er “verdens beste arbeidsplass”, og et godt sted å være for alle.
Gerd Heen, pedagogisk veileder